De første ukene …
Oppsøk områder med snøfritt terreng
Vær kreativ. Benytt områder der snøen forsvinner tidlig; ofte ligger de nærmere enn du tror. Delta på samlinger og reis evnt utenlands (men uten å bruke opp all energi for tidlig på forsesongen; det skal også være spennende å trene o-teknikk i september).
Rolig og riktig tempo
Finn terrengfølelsen og kartlesingsrytmen. Målet med øktene må være å trene basis o-ferdigheter og få en god trygghetsfølelse. Det er den o-tekniske problemløsningen som må bestemme tempoet. Så kan du øke gradvis etter hvert som du får kartkontakt og mestrer de ulike o-tekniske og løpstekniske momentene.
I starten bruke mye tid på å mestre orienteringen og øve opp evnen til å se det ”strukturelle kartbildet” (dvs. lesing av detaljer på kartet og observasjon av disse i terrenget - og omvendt!). Gradvis skal forenkling og bruk av enklere strukturelt kartbilde føre til større fart med samme sikkerhet i orienteringen.
De første vårløpene
Målet med de første vårløpene avhenger av den treningen og de forberedelsene du har gjort i forkant. Har du trent mye o-teknikk og løpt deg inn i terreng, kan du stille større krav til gjennomføringen.
Ellers bør arbeidsoppgavene (sett opp disse som en del av forberedelsen til løpet) være styrende for gjennomføringen. Her kan hele eller deler av løpet inngå.
Arbeidsoppgaver
Typiske oppgaver å fokusere på i de første treningsøktene/ o-løpene:
Veivalgsplanlegging - hvordan forstørre/ forlenge postdetaljen; hvor er ”siste sikre” som gir beste innløpingen til posten; hva er rask og sikker vei/ sjekkpunkter underveis til ”siste sikre”; hvordan starte ut på strekket.
Riktig bruk av sjekkpunkter - være i forkant (karthusk).
Full kontroll ved innløping til post - med foten på bremsen fra ”siste sikre”, løfte blikket og lese av terrenget, sjekke mot det strukturelle kartbildet/ postbeskrivelsen du har i hodet.
Full kontroll ved utløping fra post - posten du er på er ”siste sikre” for neste strekk.
Postarbeidet - sjekk av postbeskrivelse, -kode og utløpsretning når du entrer ringen, løfte blikket og se etter postdetaljen (og skjermen), drille inn kodesjekk og stempling
Retningskontroll - på strekket; ved utløping fra post.
Valg av oppgave(r) bør være et resultat av vurdering og evaluering av din egen kapasitet og hvor du står o-teknisk/ løpsteknisk. O-teknisk analyse av fjorårets o-prestasjoner og ellers hva du står for vil avgjøre hva som bør vektlegges. Diskutér med treneren.
Tren på det du er svak på. Men - det er også viktig at du forsterker det du er god på!
Ulike terrengtyper
Oppsøk forskjellige terrengtyper, slik at du etter hvert behersker det som du kan forvente å møte i konkurranser. Terrengstrukturen vil i mange tilfeller være avgjørende for hvilke o-tekniske momenter det er lurt å trene på.
Det er viktig at du oppsøker terreng som du opplever som utfordrende og vanskelig.
O-tekniske treningsvarianter
Arbeidsoppgavene du skal trene på kan være styrende for hvilke terreng du bør oppsøke og treningsvarianter du bør gjennomføre. Skal du trene retningsløping vil en løype lagt i flatt og detaljfattig terreng med tettere vegetasjon gi stor utfordring. Likeledes et detaljrikt og småkupert terreng når en skal fokusere på kartlesing.
Arne Tiltnes 2006
Kilde: Egil Johansen, NOF Trener III, april 2006