Orientering | Friidrett | Hovedstyret | Barneidrett

L'soleil francaise


Hele 28 Tyrvinger toppet ferien med fransk 5-dagers på høysletta nordvest for Montpellier. I et terreng som Terje Gundersen lovpriser som de l'orientation caviar.

Sjelden har så mange bommet så mye som da vi ble sluppet løs på Larzac-prærien første dag. Men vi fikk da taket på orienteringen etterhvert, og mange sprader nå rundt med etappevinnernes vainqueur-t-skjorter. Og noen løp sikkert og bra alle dager: IdaT (D16), BjørnE (H18), AnneØ (D21A) og WencheH (D50) var først i mål på jaktstarten siste dag! PerKr og flere fossilfruer herjet også i øvre del av listene.

Ukas prestasjon: HasseB som tok 1.etappe som ren kurveorientering.

Thierry Gueorgiou løp de 3 første løpene, og på sin hjemmeside lover han at han snart skal tilbake til dette terrain de rêves med cartographie irréprochable - drømmeterreng med feilfrie kart.

Det så åpent og lett ut da vi nærmet oss arena'en ved La Couvertoirade, en tempelridderborg/landsby hvor det ikke har vært særlig byggevirksomhet de siste 400 år. Men kartene var lysegule og mørkegrønne og ispedd "sinnsyke" kalksteinsformasjoner. Très difficile er bare fornavnet: vanligvis sikre PerKristianE for eksempel bommet 20 min allerede på 2.post 1.dag og var 27:30 bak etappeseier, men allikevel 13 min foran SeverinL. Luper var flittig i bruk, og i grøntfeltene gjaldt det å lytte etter SI-postenes piip.

Men PerKr lærer fort, vant 2.etp, og klarte til slutt også 2.plass og 2 flasker vin i sammendraget. Pallplass og vin ble det også på BjørnE, AnneØ og flere av fossilfruene: WencheH (nr.1) og IngerT (nr.2 i D50), og SidselN (nr.2) og BeritD (nr.3 i D45) - KjerstiS (nr.4) måtte kjøpe flaske selv (og premiert seg med en Chateau Bergerac til 1,16 euro). Mens lille Ida fikk en kikkert. Og som vanlig på de kanter fikk alle på pallen diverse lokale kulinariske smakebiter med hjem.

Alle resultater, bilder og videosnutter hos arrangøren.

HasseB har løpt o-løp mange rare steder, men ikke før på le plateau du Larzac. På vei til start var det som lovet åpent steppelandskap. Så da han tok kartet fra esken første dag stusset han bare litt over at løypa gikk på et kart som var bare gult og brunt. Postene var vanskelige, men han slapp å bli sjenert av grøntfelt og tungleste klippeformasjoner, og løpet gikk skapelig bra. Og heldigvis leser Hasse bare kodesifferne på postbeskrivelsen; ellers kan det være at han hadde begynt å lure på postene som skulle ligge ved stein, stup og hule. Arrangøren var etterpå imponert og premierte kurveøkta med 2 flasker årgangsvin.

Under motto 'Du skal ikkje sova burt sumardagen' hadde franske helsemyndigheter bestemt at ingen skulle få heteslag; derfor første start kl.07:00! Det var så vidt det rakk å bli lyst. Men Larzac ligger ca 900 moh, og med nordavinden de to første dagene savnet man supertrøye på morrakvisten. Seinere i uka ble det varmt nok, og brattere. Og tørt; i løpet av uka utviklet den ene etter den andre noen prakteksemplar av gnagsår og vannblemmer.

Dagen etter løpene var det kort vei til Tour de France etappemål i Montpellier. Sykkel på TV er en langtekkelig affære; som publikummer ved spurten på en flat etappe var det hele over på 2-3 sekunder. Da etter noen timers venting og jakt på sponsorenes giveaways. Mye folk, sirkus og stor stemning i solsteiken. Og det er mulig de som forstår franske speakere fikk vite hvem som vant.

Men Viaduct de Millau var bare helt utrolig !

(26.07.2005)

   

!