Orientering | Friidrett | Hovedstyret | Barneidrett

Luke 24: Seniorpresentasjon - Ingunn Weltzien



Ingunn Weltzien
Tyrvings elitegruppe 2006

Født: 19.05.86
Sivilstatus: Profesjonell idrettsutøver
Adresse: Horniveien 61, 1339 Vøyenenga
Telefon: 67150365(p), 45451784(m)

Etter en enorm høstsesong var det liten tvil om hvem som skulle gjemme seg under luke 24 i julekalenderen. På klubbkvelden på tirsdag tok hun like godt alle priser hun hadde mulighet til å få og ble også tildelt Mesterskapspokalen. Hun har et stort talent, er treningsvillig så det holder, har en positiv og offensiv innstilling og setter et verdig punktum for Tyrvings julekalender 2005.

Etter overtrening i vinter og en trøblete vårsesong, kom Ingunn fryktelig tilbake på NM sprint på Sognsvann og tok årets første NM gull. Hun løp Junior VM som både 17 og 18 åring, men i år ble det ingen plass i den norske troppen. Hva kan da føles bedre enn å gjøre rent bord i NM på høsten, med tre individuelle NM gull av tre mulig. Ingunn vekslet også først i både KM stafett og NM stafett. Høsten har vært en eneste lang opptur, og nå ser det ut til at oppturen fortsetter inn i skisesongen. The sky is the limit...



Meritter:


2005:
GULL NM sprint
GULL NM (lang)
GULL NM (mellom)
GULL NM natt
7.plass Euromeeting (sprint)
vekslet først etter 1.etp KM stafett
vekslet først etter 1.etp NM stafett
39.plass sammenlagt CraftCup D21

2004:
Sølv NM (lang)
Sølv NM (mellom)
Sølv NM sprint
Sølv NM terrengløp (K19)
24.plass Junior VM (lang)
43.plass Junior VM (mellom)
8.plass Junior VM stafett (nest beste etappetid på siste etappe)

2003:
GULL NM natt
11.plass NOM (sprint)
78.plass Junior VM (lang)
26.plass Junior VM stafett


2002:
27.plass Hovedløpet
6.plass Interkretskampen
2.plass O-festivalen
2.plass Blodslitet

2001:
Sølv Hovedløpet
2.plass O-festivalen
6.plass Blodslitet

2000:
Sølv Hovedløpet
3.plass O-festivalen
2.plass Blodslitet


Banetider:


3000 meter:
10:05 (2005)
10:31 (2004)
10:35 (2003)

1500 meter:
4:53 (2004)



Om meg selv:
Mine idretter er orientering og langrenn. I tillegg løper jeg noen baneløp, terrengløp og stafetter i løpet av året. Det kan bli litt mye i perioder. Sesongene har dessverre utvidet seg de siste årene og jeg opplever oftere og oftere at ting krasjer. Dessverre er jeg av den typen som har vanskelig for å velge bort noe. Planen er å velge den idretten jeg synes er morsomst fordi jeg har tro på at motivasjon er den aller viktigste forutsetningen for å nå langt. Det går fint å kombinere så lenge man ikke studerer, men det er nok snart på tide å prioritere enten orientering eller langrenn. Det er noe av det jeg håper på å finne ut i løpet av dette året.


Treningsfilosofi:
Etter litt over et år med en del motgang, har jeg funnet ut hvordan trening som passer meg best. Det siste halvåret har jeg trent mye, og rolig. Jeg har passet på at ikke hardøktene blir for mange og tett på hverandre, at totalbelastningen blir for stor o.s.v. slik at jeg unngår å bli skadet igjen. Jeg merker at jeg tåler mer og mer og at jeg har fremgang både fysisk og o-teknisk, så det skal bli spennende å se om jeg fortsetter å utvikle meg. Målet er jo å nå toppen en gang!


Hvorfor Tyrving?
Klubben i mitt hjerte er Tyrving. Vi har flere løpere som satser og hevder seg både nasjonalt og internasjonalt. Desstuen har Tyrving gjort det bra på mange stafetter de siste årene. Foreløpig har Tyrving klart å holde på de beste løperne sine, selv om andre klubber prøver å friste. Det blir spennende å se hva som skjer videre fremover. Selv vil jeg fortsette å jobbe med å bygge opp et bra damemiljø i Tyrving. Det ser lyst ut nå som det vil komme flere unge og lovende jenter opp i junior hvert år. Jeg gleder meg!


10 kjappe om orientering:


Sprint, kort, lang, ultralang, natt eller stafett?
- Ja takk, alt!;-)

Fellesstart eller enkelstart?
- Enkelstart

Flatt eller bratt?
- Flatt

Ensom i tet, eller i klynge?
- Ensom i tet!

Plate eller tommel?
- Tommel

Micro-o eller ski-o?
- Nei, takk!

Langstrekk eller kortstrekk?
- Langstrekk

TIO eller Jukola?
- Jukola

Tights eller nylon?
- Tights

NOF eller Tyrving?
- Tyrving:-D



Intervju:


Du har hatt mye problemer det siste året, med overtrening og vonde lår. Hvordan merket du det og hvor tidlig hadde du egentlig symptomer på overtrening som du ikke tok alvorlig?
- Først skjønte jeg ikke hva som var galt. Selv om det var en skade som er veldig lokalisert. Altså den sitter kun i hovedmusklaturen i lårene. Det begynner nederst og kryper oppover etter hvert som det blir verre. Første gang jeg merket det var i mars 2004 i Jr. NM i langrenn. Jeg merket at jeg ble stiv på oppvarmingen, og noe kjentes rart ut i lårene. Jeg ble også stiv opp første bakken og presterte dårligere og dårligere for hver dag i det NM’et og resten av langrennssesongen. Den kom og gikk frem til høsten 2004, og siden det var det bare dårlige prestasjoner og tungt å trene før jeg tok pause fra januar til juni 2005.


Vet du hva som var grunnen til at du ble overtrent, noe andre jenter i samme situasjon kan lære av?
- Min erfaring er at det er lurt å bruke pulsklokke, eller i alle fall lære seg hvordan pulsen er når du trener slik at man trener rolig nok. Dessuten er det veldig viktig å prioritere hva man er med på av samlinger, konkurranser, hardøkter osv. Spesielt hvis man driver med flere idretter. Jeg var ikke flink nok til å ta det rolig i overgangen fra langrenn til orientering og motsatt.

Hva gjorde du for å bli bra igjen og komme tilbake så sterkt som du gjorde?
- Da jeg var skadet måtte jeg trene korte rolige løpeturer (max 140 i puls og helst ikke mer enn 45min). For å komme tilbake brukte jeg stort sett hele sommeren på å trene meg opp (alene slik at jeg kunne trene det som passet best for meg selv). Har aldri trent så mye om sommeren før, men trente mer fornuftig selvfølgelig.


Du ble friskmeldt uken før testløpene på Gålå, og det er klart du fikk dårlig tid til å forberede deg til de testløpene fysisk. Allikevel var du ikke helt uten sjanse til å kvalifisere deg. Hva tenkte du da du skjønte at det ikke ble noen tur til Junior VM i Sveits på deg, etter å ha løpt Junior VM både som 17 og 18 åring?
- Da var jeg veldig skuffet. Og det var ikke så heldig at jeg hadde muntlig eksamen i norsk og dialektkunnskap dagen etter heller. Jeg ble utrolig skuffet da jeg fikk beskjeden om at jeg ikke var tatt ut. Jeg hadde i det minste håpet på å få en sjanse til å kvalifisere meg på o-festivalen. Det ble en skuffelse over alle skuffelsene. Planen var jo å bli bra til o-sesongen startet. Da jeg ikke ble det, måtte jeg sette meg et nytt mål; Nordisk i slutten av mai. Men jeg ble heller ikke klar for dette. Neste var å kvalifisere meg til jr.VM. Da jeg endelig var bra, var jeg veldig innstilt på å klare dette. Dessverre var det uvant å orientere i stor fart og løpe konkurranse igjen, så klassisken gikk veldig dårlig. På korten hadde jeg ikke noe tidstap og trodde selvfølgelig at det var et løp blant de 3 beste og VM-billett. Men… Jeg var 2min bak (og de 2min hadde jeg tapt på løping, noe som jeg aldri hadde opplevd før). Formen var for dårlig! Dette ergret jeg meg over i et par uker, men livet måtte jo gå videre. Jeg valgte å ikke gi opp og ergre meg hele sommeren som en annen juniorløper gjorde. Jeg klarte å legge det bak meg og tenke fremover, og at jeg heller måtte prøve å vise meg i NM. Det var de eneste store løpene som var igjen.


Det må ha vært deilig å ta NM gull under to uker etter at turen til Junior VM i Sveits røyk, og å få bevist både for deg selv og andre som tvilte at du fortsatt var i norgestoppen?
- Ja, det er det beste jeg har opplevd på lenge!

Høsten har vel vært en eneste lang opptur, med tre NM gull, flere gode stafetter og plass i den norske troppen til Euromeeting. Hva ligger til grunn for den sterke høstsesongen?
- Det er nok mye fysisk trening i tillegg til at jeg har jobbet mye med hvordan jeg skal tenke i konkurranser. Blitt mer seriøs med satsingen og prioritert idretten mye mer enn før.


Er det personer som har vært særlig viktig for at du kom tilbake som du gjorde og for den sterke høstsesongen?
- Ja, det er klart. Når man er ung og fortsatt uerfaren på mange måter, så trenger man råd! Jeg er heldig som har mange personer rundt meg som jeg kan lære av.
1. En storebror å se opp til. Vi trener veldig likt og holder på med samme idretter. Jeg trente mye med Audun i sommer, blant annet var vi flere turer på Konnerud. Jeg lærer mye av han både om fysisk-, o-teknisk- og mental trening.
2. En far som er litt ivrig og har kanskje et lite råd å komme med innimellom.
3. En mor som var lett å be med ut på Persbråten-runden (45min) og jogget i det tempoet jeg ville.
4. Peer H. Staff. Jeg har fått veldig god hjelp av min nye trener. Det var han som skjønte at jeg var bra (det er vanskelig å merke på kroppen selv fordi symptomene henger igjen i flere uker etter at man er skadefri) og sendte meg ut på en terrengtest (à la Vestmarkstesten). Det var en veldig dårlig opplevelse. Jeg ble altfor stiv og det gikk tungt, jeg holdt på å stoppe opp flere ganger. Jeg måtte jobbe mye med psyken i begynnelsen for å komme meg opp på det nivået jeg var på før feiltreningen. Jeg hadde blant annet en liten sperre for å presse meg fordi jeg var redd for å bli stiv og hadde lett for å tenke negativt fordi det gikk sakte. Peer og jeg har jobbet mye med det mentale og hvordan jeg skal tenke under konkurranser. En stor takk til Peer!
5. Fysioterapeut Johnny Høgsets (spesialist på den type feiltrening som jeg slet med) som til slutt fikk meg til å innse at jeg var skadet selv om andre overtalte meg til at jeg ikke var det. Han la også opp treningsprogrammet mitt i de månedene jeg hadde pause.


I Blodslitet løp du inn til 3.plass men ble disket fordi brikken døde underveis i løpet. Hvordan klarte du å få et så godt "resultat" i kamp med noen av verdens beste senior damer?
- Jeg var innstilt på å komme godt i gang, var offensiv fra start og hadde ikke så mye respekt for de eldre etter gode resultater i senior tidligere på sesongen (NM stafett og Euromeeting). Løpsformen var bra (selv med 9 i jernverdi, det merket jeg først etter løpet heldigvis), men jeg var veldig sliten mot slutten og trodde egentlig ikke at jeg skulle spurtslå de jeg var sammen med. Men jeg gir meg aldri og vips så var de andre ennå mer slitne enn meg.


Har du fått deg ny Emit brikke?
- Ja, det fikk jeg bare noen timer etter målgang av Egil Johansen og Tom A. Karlsen. De syntes litt synd på meg tror jeg.

Nå er det skisesong, og du satser 100% både på langrenn og orientering. Hva er vinterens mål med ski på beina?
- Hmm… Jeg har ikke satt meg så mye resultatmål som jeg har hatt i orientering, men forventningen er allikevel (som alltid) høye! Jeg håper på å hevde meg bra i min klasse og få et par plasseringer blant de 3 beste kanskje? Og gjøre det like bra i klassisk og skøyting.


Men når skisesongen etterhvert er over, forhåpentligvis med plass i Junior VM og mange gode resultater forøvrig. Hva er da målene i den forestående o-sesongen?
- Jeg skal jobbe ennå mer med å bli mer stabil o-teknisk og tenke riktig i forskjellige situasjoner slik at jeg kan takle det meste. Jeg vil prøve meg ennå mer mot seniorene. Jeg vil satse på å kvalifisere meg til EM i Estland. I tillegg håper jeg på flere NM medaljer, eller kanskje gull også? Og løpe 3000m på 9.50 slik at jeg kan hevde meg på sprint.


Det går selvfølgelig med mye tid til idrett når man satser både langrenn og orientering, og i tillegg løper litt friidrett. Hva gjør du når du ikke driver med idrett?
- Jeg er en person som har behov for å være sosial ved siden av for at livet ikke skal bli for ensidig. Derfor går det lit tid til dette. I tillegg går jeg jo på Valler og tar 3FY og jobber som vikar og langrennstrener. Selv om jeg har et såkalt friår, så er det nok å bruke tid på!

Du er helproff idrettsutøver, med unntak av noen mindre jobber og et lite fag på Valler vgs, dette året og er ferdig med videregående skole. Har du noen videre studieplaner?
- Ja, jeg har lyst å studere samfunnsøkonomi i Trondheim. Mine planer videre kan fort endres. Jeg bruker dette året på å finne ut hva jeg vil (langrenn eller orientering, hva jeg skal studere osv…)


Du er i ferd med å inngå en personlig sponsoravtale med Noname, og har allerde sponsoravtaler med Milslukern Sport og Friskis & Sveitts (og selvfølgelig hovedsponsorene mamma og pappa, må ikke glemme de:) Med dine resultater og som en stor idrettsprofil burde du være et hett sponsorobjekt. Hvordan ser økonomien ut for videre satsing?
- Ja, jeg burde kanskje prøve å skaffe ennå litt flere sponsorer. Selv har jeg ikke vært så opptatt av dette, men det lønner seg økonomisk å ha litt sponsing. Økonomien ser grei ut. Jeg skal nok klare meg, men ting er dyrt! Heldigvis er Tyrving en klubb med god økonomi og de prioriterer de som satser, så siden jeg holder meg til Tyrving også i årene fremover så ser vel økonomien bra ut. (red.anm.: både Ingunn og Audun har skrevet tre års avtaler med Tyrving og blir derfor i klubben i mange år fremover)


Hvis du kunne velge helt fritt, hvilke tre personer ville du hatt med deg til en øde øy?
- Mamma (red.anm.: det var litt av en tillitserkæring, Wenche. Kunne hun velge hvilke tre personer hun ville, ville hun allikevel bare hatt med deg;)

Så til slutt; spørsmålet 99% av guttene som leser dette intervjuet lurer på, har du kjæreste?
- Nei, jeg er singel.

Gratulerer med en fantastisk sesong, med diverse priser og pokalen og med luke 24 i Tyrvings julekalender! Lykke til med skisesongen og o-sesongen 2006!!! (24.12.2005)


!