Av Sportskomiteen, 31.01.2003 19:45
|
Om UK:UK (UttaksKomiteen) ledes av en stafettansvarlig, og er delt inn i fire grupper; UK for ungdom, UK for junior, UK for senior og UK for veteraner. Stafettansvarlig representerer UK i sportskomiteen og er UKs kontaktperson.
Påmelding foregår på samme måte som for vanlige løp til
Kirsten Larsen. UK bestemmer hvor mange lag som skal meldes på. I utgangspunktet meldes det på antall lag det er mulig å fylle når påmeldingsfristen har gått ut, med unntak av ungdomslag der det meldes på nok lag til at alle får løpe.
Uttak gjøres av de respektive UK. Unntaksvis kan uttaket i tillegg drøftes med andre meningsberettigede. De respektive UK har selv ansvaret for å gi beskjed til påmelder hvor mange lag som skal meldes på i de ulike stafetter innen arrangørens påmeldingsfrist. UK har også ansvaret for at lagene blir offentliggjort på Tyrvings hjemmeside på uttaksdatoen. Stafettansvarlig har det overordnede ansvaret for at lagene tas ut innen fristen for uttak og for at lagene blir offentliggjort.
UK 2005:Stafettansvarlig:
Henning Spjelkavik
Retningslinjer for uttakOm UKs arbeid:
Uttak til stafetter i Tyrving har de siste årene vært fundert på en del grunnleggende prioriteringer som igjen kan føres tilbake til klubbens virksomhetsplaner (vedtatt av årsmøtet). Noen av disse føringene er:
Antall påmeldte lag:
Det meldes ikke på flere lag enn vi kan fylle med de løperne som er påmeldt innenfor påmeldingsfristen. Unntak fra dette gjelder for klasser under 16 år der det meldes på nok lag til at alle skal få løpe. Dvs at ikke alle lag blir nødvendigvis blir fulle. Det gjøres også unntak fra dette i enkelte stafetter der sportskomiteen mener at det er viktig. Argument for det siste kan være at vi har unge og lovende løpere som ikke vil kvalifisere seg til et av de fulle lagene, men som vil ha stort idrettslig utbytte av å få løpe likevel. I slike tilfeller vil UK gjøre sitt beste for å fylle opp også dette laget.
Prioritering av 1.lag:
Det er en målsetning at Tyrving skal markere seg som en av landets ledende eliteklubber. Dette betyr at det beste dame- og herrelaget tas ut med tanke på å oppnå best mulig resultat i stafetten. Dette kan noen ganger gå på bekostning av matematisk rettferdighet i uttaket. For eksempel ved å skjønne inn rutinerte løpere som ikke har deltatt i alle uttaksløp eller ved å ta ut stabile og sikre løpere fremfor mer usikre løpere. Slike prioriteringer gjelder fortrinnsvis følgende stafetter: TIOmila, Jukola, O-festivalen og NM stafett.
Prioritering av yngre løpere:
På alle øvrige lag, og i øvrige stafetter, vil yngre løpere kunne prioriteres fremfor eldre/mer rutinerte dersom de ellers vurderes noenlunde likt.
Store stafetter vs mindre viktige stafetter:
Som de store stafettene regnes TIOmila, Jukola, O-festivalen og NM stafett. UK kan ta ut lag i de mindre viktige stafettene med tanke på de store stafettene. Dvs at etapper kan bli fordelt for å oppnå best mulig forberedelser til de store stafettene på bekostning av matematisk rettferdige uttak.
Uttaksløp vs skjønn:
Til de større stafettene kan det settes opp egne uttaksløp dersom det ellers passer inn i konkurranseplanen. I praksis har vi hatt problemer med å få alle påmeldte løpere til å delta på disse. Vi driver tross alt en frivillig fritidsaktivitet. Kynisk sett kunne man da si at den/de som ikke deltar i uttaksløp, ikke tas med i vurderingen til 1.laget. Dette vil ofte komme i konflikt med ønsket om prioritering av 1.lag. UK har derfor de siste årene valgt å bruke relativt stor grad av skjønn ved uttak av stafettlag. Tidligere stafetter veier tungt ved bruk av skjønn.
Annonsering av uttaksløp:
Hvilke uttaksløp som gjelder for den enkelte stafett skal offentliggjøres i god tid. Det kan i tillegg tenkes at man etter de annonserte uttaksløpene fremdeles har vansker med å gjøre et riktig/rettferdig uttak. De aktuelle løperne kan da bli forespurt om de har anledning til å stille i et ekstraordinært uttaksløp – gjerne som amerikansk uttak.
Rådføring med løpere og lagkamerater:
Det er anerkjent idrettspsykologi at et stafettlag yter bedre dersom alle utøverne har tro på at de kan gjøre en god jobb på den etappen de er tildelt. Like viktig kan det være at de har tro på at lagkameratene kan gjøre en god jobb og at hver enkelt føler at lagkameratene har tro på dem. Spesielt til de store stafettene vil UK derfor noen ganger rådføre seg med løperne om hva de selv føler, og hvordan formen virker. Det kan også være aktuelt å høre med andre løpere på laget hva de mener er lurt med tanke på etappefordeling og uttak. Disse meningsytringene tas med i vurderingen når UK tar ut lagene, men det betyr ikke at uttaket skal være en sum av løpernes subjektive meninger. Det er UK som har ansvar for å sette opp lagene slik de mener det er best ut fra den informasjon de har tilgjengelig.
Offentliggjøring av laguttak:
Det er en målsetning at løperne så tidlig som mulig skal få beskjed om hvorvidt de er tatt ut eller ikke og hva slags etappe de i så fall skal løpe. De uttatte lagene presenteres på klubbens hjemmeside på internett så snart de er klare og senest ved på forhånd angitt dato for uttak.
(31.01.2003)
|
|
|