Orientering | Friidrett | Hovedstyret | Barneidrett

Jukola 2009, sett med en tredjeetappeløpers øyne


Oppdatert med: Tyrvings Jukolaveivalgsarkiv
Jukola er over for i år, og som de fleste har fått med seg ble det en flott 16.plass. I fjor kom vi på 42.plass, og Tyrvings tidligere historisk bestenotering i verdens største o-stafett var 21.plass. Hva vi hadde som målsetning i år pratet vi ingenting om, og jeg kan ærlig si at det aldri ble tatt opp. Vi var en gjeng gutter som skulle løpe verdens største stafett i et fremmed land og i et fremmed terreng;)

Klikk: Tyrvings lagoppstillinger (med etapperesultater, også for fruelagene) | Alle resultater og RouteGadget for både Jukola og Venla.

Laguttaket var klart en ukes tid i forkant, men JimØystein ble dessverre syk og kunne ikke løpe 2.etappen han var satt opp på. Resultatet ble at Torbjørn ble flyttet opp fra 5.etp, og Thomas Hodel (førstereserve) ble satt inn på 5.etp. Laget som stilte til start ble da: Espen Weltzien – Torbjørn Sagberg – Anders Tiltnes – Bjørn Ekeberg – Thomas Hodel – Torgeir Nørbech – Audun Weltzien.

Tre av oss løp NOM i Salo uka før Jukola og vi var derfor i Finland før resten av laget kom ned. Thomas var også i Finland på treningssamling uka før Jukola, Bjørn fløy bort på torsdag, mens Torbjørn og Espen kom med buss og båt. Hele laget ble først samlet til lunch og litt taktikkprat lørdag formiddag. Det var strålende sol, jenter i bikini og GPS på storskjermen på TC, men vi dro ganske tidlig tilbake til campinghyttene våre for å slappe av og spare opp litt energi til nattens kamp. Det er ikke alltid det som er morsomst der og da, men man får ofre noen timer med sosialisering for å bli stor og sterk til krigen. Første bil til samlingsplass gikk kl.21:00 med Espen og Torbjørn, mens de 5 andre brødrene lå i sengene sine i en blanding av søvn og småprat om nattens utfordringer og andre ting. Starten gikk 23:00, i fullt dagslys.

Slik gikk stafetten for 1.laget:
Første etappe startet med et ugaflet 4,1 km langt strekk. Løypelegger prøvde å sjokkere. Det var TV på denne førsteposten, og de beste brukte 17 minutter. Espen åpnet hardt og bra og var bare et minutt bak teten. Deretter var det noen partier med litt tøffere orientering og fysiske utfordringer, og det skulle bli en tøff utfordring for Espen. Det ble en større postbom på 3 minutter og noen mindre sleiver og i mål vekslet Espen på 232.plass, +11:09. Da jeg traff Espen i teltet klarte han knapt å stå på beina, så da var hvertfall jeg fornøyd med innsatsen. Om man har løpt ut alle krefter man har kan man ikke gjøre så mye mer. Det ble en litt tøffere start en det vi hadde trodd, men sånn er det innimellom.
Torbjørn la ut på 2.etappe med et klart hode med lykt på. Allerede etter 1,8 km løp han opp Tyrving 39 plasser til 193.plass. Det var en god trend, og den fortsatte. Jevn og trygg løping, med bare en liten sleiv på 19.post og noen få andre sleiver gjorde at det ble veksling på 90.plass og 142 plasser avansert!! Det er en opphenting det smaker indrefilèt av. (Boller og andre bakverk spiser de på østkanten på Ekebergsletta og på hyblene på Moholt. I Bærum spiser vi indrefilèt;)
Da jeg begynte å varme opp ved 00:30-tiden lå vi på ca. 200.plass, og jeg kunne legge taktikken ut ifra det utgangspunktet. Et alternativ var å legge seg i køen, mens å løpe forbi var det andre. Jeg valgte det samme som Torbjørn, og avanserte i feltet. Hvordan man gjør dette metodisk er litt mer komplisert, men kort fortalt så gjelder det å sette på seg skylappene, filtrere bort absolutt alle løpere (også de som løper fort), og løpe sitt eget løp. Om jeg hadde begynt å bruke rygger underveis blir det veldig ofte til at man blir fornøyd med det tempoet som holdes, og da går det ikke særlig bra – hvis målet er å løpe seg opp i stafetten. I mål vekslet jeg på 32.plass, bare 2:36 opp til topp20. Vi var med i matchen igjen. Etappens høydepunkt var definitivt da jeg 3-4 km før mål så NTNUI foran meg på stien. Jeg fortsatte i fint driv til jeg lå noen hundre meter bak siv.ing.-studenten. Der lå jeg noen sekunder for å lade opp litt energi, energi som jeg øste på akkurat i det jeg passerte. Det ble ingen motstand og luken ble "enorm" på kun få sekunder. I mål var ledelsen på 67 sekunder. Wing og Nydalen lå nå 1minutt foran, mens BSK løp godt og lå hele 8 minutter foran oss.
”Nå løper du fort på stiene, og så går du tur inn i alle postene”, sa jeg til Bjørn før han fikk high5 og la ut på 4.etappen. Jeg vet ikke om det var det han gjorde, men det tok ikke lang tid før han kom i mål, på 18.plass!! Det var en helt fantastisk følelse å komme ut av dusjen og se hva som hadde skjedd. Jeg hadde trodd at Bjørn kanskje kunne holde plassen og at vi kunne prøve å kjempe om topp30 i løpet av natten, men dette var noe helt annet. Se på veivalgene til Bjørn, så forstår du hvordan han løp oss inn i topp20-feltet. Utrolig fin orientering!

Thomas ble sent ut på sin 9,7 km, og jeg må innrømme jeg var spent på hvordan dette ville holde, men Thomas skuffet ikke. Tvert imot! Vi tapte riktignok 4.plasser, men med bare 3 minutter opp til 13.plassen lå alt til rette for en spennende avslutning, med Tyrving sine 2 beste herreløpere på avslutningsetappene. Vi var med i matchen, mye takket være våre 4. og 5.etappe løpere. De løp til sammen 2 viktige mil orientering og sørget for å være med der det skjer (ikke 10 min bak).

Torgeir er en av Tyrvings aller beste stafettløpere! Om du klikker deg inn på strekktidene til Torgeir forstår du hvorfor. Største tidstap på et strekk var 44 sek. Ellers har Torgeir INGEN beste strekktider, men heller ingen dårligere enn 37sek bak beste strekktid. Det er dette vi alle må forstå at er metoden som fører til suksess! Torgeir løper slik på alle etapper han løper, og klarer vi andre det samme blir det mange seiere og morsomme opplevelser også fremover. (Nå ser jeg på strekktidene til oss andre på laget, at vi er like gode som Torgeir faktisk, og det er jo ikke helt dumt;) Torgeir vekslet på 17.plass, med 47 sek opp til 15.plassen og noen minutter opp til 12.plassen. Nå får Audun kose seg på siste etappe. Tror han var rimelig godt fornøyd med utgangspunktet.

Ut på sisteetappe løp Audun sammen med Matthias Merz, en relativt god o-løper. Det ble satt et godt tempo og på første radio lå Tyrving på 13.plass (!), først i en ganske stor klynge løpere. I Tyrvingteltet på samlingsplass var det mildt sagt god stemning og alle var allerede fornøyde med resultatet, uansett hvordan Audun kom til å løpe. Mot slutten av sisteetappe så det ut som det skulle bli en 15. eller 16.plass. Audun og Merz vekslet med å ligge først og vi så for oss en deilig spurtduell. Dessverre fikk Audun litt mageproblemer og måtte sette seg ned for å lufte seg litt. Det ble ingen spurtduell, men heller en enda bedre 16.plass – premie – klubbrekord – knusing av NTNUI og BSK – 3.beste norske lag – GPS på alle etapper Jukola 2010!! ”Beklager”, var det første Audun sa til oss da vi tok han imot i målområdet, ”jeg bare måtte sette meg ned å dr...te. Hadde så utrolig vondt i magen”. Ingenting å beklage Audun, bare du får i deg litt skikkelig flybensin før neste års Jukola så du kan være med helt i mål når det blir langspurt om medaljene!

Til slutt må det legges til at det er utrolig god hjelp i å ha verdens beste sportsjef, og en av o-verdens mest anerkjente o-coacher med på laget. Morten og Matthias Gilgien holdt det hele sammen og det er fint å ha noen å snakke med i den mørke natta, både før og etter løpet. At det er 13 fossilfruer på samlingsplass for å ta imot meg når jeg kommer i mål kl 03:00 er heller ikke helt dumt. Håper det blir 4 fossilfruelag neste år, og kanskje noen gubbelag også?? Det håper hvertfall alle vi på førstelaget!

Jukola 2010 går 5mil nord for Helsinki og de skriver på hjemmesiden at de forventer deltagerrekord pga. nærheten til de største byene i Finland. Det ryktes om spennende terreng og da er det ikke mye mer man kan be om. Jo – Tyrving har fått et ”nytt” medlem og 10Mila-general. Han skal presenteres neste uke, så da er det bare å vente i spenning;)
Til slutt presenteres noen funfacts fra årets Jukola:


etp. løper kmtid innspurt kode36-46 kode119-84 etp. plass vekslingsplass
1 espen 03:45 01:11 232 232
2 torbjørn 03:26 01:14 47 90
3 anders 03:25 01:03 2 32
4 bjørn 03:28 01:15 7 18
5 thomas 03:23 01:07 36 22
6 torgeir 03:18 01:04 17 17
7 audun 03:16 01:01 9 16
1 matthias 03:43 01:18 107 107
2 furu 04:34 01:41 536 280
3 sportssjefen 05:16 01:35 760 445
4 frodo 04:42 01:33 357 399
5 ole 04:40 01:20 330 365
6 terje 04:34 01:28 191 317
7 david 03:22 01:20 267 296


(16.06.2009)

   

Vedlagte filer

Funfacts_Jukken09
Lagbilde Jukken 2009
Avisoppslag
Trøtte typer - 2 av verdens beste stafettløpere
Audun og coachen i målområdet
Tyrving-sverdet
siste post
Thomas i skogen
Fra Premieutdelinga
Fossilfruer

!