Orientering | Friidrett | Hovedstyret | Barneidrett

Anders TiltnesAnders Tiltnes
Tyrvings elitegruppe 2006

Født: 28.05.1984
Sivilstatus: Student på Ås
Adresse: Kvartsveien 53, 1430 Ås
Telefon: 48078230
Høyde: 179 cm
Vekt: 67-73 kg
Mål: 91-60-80

Anders hadde noen gode juniorår, og fikk blant annet med seg 3 gull, 2 sølv og 3 bronse fra NM junior. I tillegg representerte han Norge under både Junior VM i Estland i 2003 og Junior VM i Polen i 2004. I år var han førsteårs senior, og fikk sitt virkelige gjennombrudd som senior allerede under NM uka med to 9.plasser og sølv på stafetten. Med ny 9.plass under NM natt ble det plass i den norske troppen til Euromeeting. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Meritter:


2005 2004 2003
Sølv NM stafett Sølv NM natt Gull NM jr stafett
9.plass NM lang Bronse NM mellom Sølv NM sprint
9.plass NM mellom 5.plass Junior VM stafett 4.plass NM jr lang
9.plass NM natt Løp Junior VMKort, hva kan du si om deg selv?
- Anders Arnesen Tiltnes, født 28.mai 1984. Jeg er ca 179cm høy og veier mellom 67 og 73kg, litt avhengig av årstid. Målene mine er 91-60-80. Jeg spiser alt unntatt fiskeboller og drikker alt unntatt kefir. Så det er godt fiskeboller med kefir ikke ofte står på menyen. Jeg ser litt dårlig (må bruke lesebriller) og derfor bruker jeg 1stk linse med overdreven styrke på venstre øye når jeg løper konkurranser. Men bortsett fra det har jeg ingen permanente skavanker. Håret er mørkeblondt, de nevnte øynene er blå og hudfargen er gyllen. Jeg har, foruten noen små her og der, 3 arr. 2 av disse befinner seg oppå hverandre på venstre kne. Det siste er nesten usynlige og har sitt permanente tilholdssted like over venstre øyen (der jeg har linsa når jeg løper konkurranser), og er et resultat av en hund som ikke likte å få mine 17 måneder gamle fingre inn i sine øyne.

Men du glemte jo kort å si hvilke resultater du har...
- 3 jr.NM gull, 2 jr.NM sølv og 3 jr.NM bronse. Sølv NM stafett. 5 jr.VM stafett. Diverse bra stafettetapper. Og dette er kanskje litt sært, men noe av det jeg er mest stolt av er at de 2 dårligste NM plasseringene mine er 13. og 18.plass.
Du har jo orientering som hovedbeskjeftigelse. Hvorfor har du valgt å vie denne epoken av livet ditt til nettopp denne idretten?
- Det startet vel etter at mine foreldre (Arne og Inger) valgte det minst originale valget i o-miljøet, nemlig hverandre. Jeg var en av bivirkningene av dette valget, og da jeg vokste til hadde heller ikke jeg store valget. Jeg prøvde bandy, fotball, speideren, ballett og håndball, men det var hele tiden orientering som var morsomst. Nettopp det at det var morsomst gjorde at jeg etter hvert brukte mye tid på orientering. Både treninger på hverdager, løp i helgene, turer i feriene og sommerferier lagt til midnattsolgaloppen, sørlandsgaloppen, Italiensk, Ungarsk, Fransk, Sveitsisk, Slovensk eller Svensk 5-dagers. Dette gjorde at jeg ble flinkere og flinkere og konkurranselysten økte hele tiden. Det er en blanding av alt det morsomme utenfor konkurransene og målet om å bli best mulig som gjør at jeg har valgt å satse for fullt!! Når jeg ser at det ikke er så langt opp til de aller beste, blir jeg jo heller ikke så veldig demotivert.
Hvilken natt-etappe vil du ha på TioMila?
- 1. etappe! 70minutter nattorientering.

Når blir Orientering OL idrett?
- Når vi kutter ut micro, vinner i lotto og bruker alle pengene på å sette et kamera på annenhver post. Det skjer vel kanskje til OL i 2012!?

På en skala, hvor fornøyd er du med at du i en alder av 8 år valgte å flytte fra Trondheim til Bærum?
- Kanskje 93! Kunne ikke valgt en bedre klubb å bli god i. Det er mange sjanser å ta når man skal velge en klubb rundt om i Norge, men med Tyrving kan man ikke ta feil. Alle som har villet det har blitt gode her, og det finnes ingen hindringer i å nå det mål en skulle sette seg. Dessuten har vi både rekruttering, god økonomi og klubbhus, de 3 viktigste forutsetningene for toppidrett i Norge!
Du sier det ikke er noen hindringer i Tyrving… Har du noen spesielle ønsker foran neste sesong du mener Tyrving bør innfri?
- Ja, det har jeg! Tyrving er jo som kjent et mektig sverd fra Norrøn mytologi. Jeg synes vi burde smi opp 3 stk sverd som vi kan bære på premiepallene og andre begivenheter! Vi kan ta utgangspunkt i Ringenes Herre-filmene. Der er det mange mektige sverd. Så får vi Tyrving gravert langs med bladet, så alle ser hva som står. Dette er originalt og viser styrke, akkurat som oss!!
Hva er det drøyeste du har gjort, treningsmessig?
- Litt vanskelig å svare på. Tror kanskje det må være treninga mi i uke 1, 2005. Da gjennomførte jeg 24 økter. Alle var løping, ikke noe urelevant svømming eller annet tull. Fikk litt vondt i leggen etterpå, men det gikk seg til… Planen var 28 økter, men det gikk ikke da jeg plutselig fikk litt problemer torsdag kveld. Uke 1, 2006 er planen å gjennomføre 28-30 økter. Men da noen på ski, og kanskje også noen på sykkel. Snittet på hver økt må ligge over 50min for at det skal gjelde!
Skal du trene på julaften?
- Ja.

Skal du trene 1. nyttårsdag?
- Nei.

Skal du trene 23.august?
- Nei.

Vi vet at du mener det er veldig viktig å lære seg å komme fort frem i terrenget. En ting er jo det fysiske. Det er lett, for det er jo bare å løpe 2 ganger hver dag. Men hvordan lærer man å orientere i ekstrem høy hastighet?
- Det tror jeg man lærer på samlinger, og ved å delta i konkurranser. På samlinger får man konsentrert tankene om orientering og man får utvekslet viktig og morsom erfaring med kammerater. Man får en perfekt mulighet til å henge på bedre løpere i skogen å se hva de gjør, og man kan fokusere på spesielle områder, ikke bare 1 økt (som det ofte blir på ukedagene), men på flere økter på rad! Man kan vinne løp uten å være topp fysisk, men man kommer aldri i mål engang om man ikke kan orientere! Så oppfordring til alle unge i Tyrving som vil lære seg å orientere (d.v.s. komme seg fort frem), bli med på flere av o-samlingene til Tyrving.
Hvilke løp satser du mot neste år?
- Testløp mot EM og VM og Student-VM i Slovakia. NM-helgen er selvfølgelig moro og løper jeg bra der kvalifiserer jeg meg for Militær VM som neste år går i Brasil! Det er det største målet for høsten neste år! Satser også på en frekt rask 4.etappe på TIO.

Hvordan har du tenkt å nå disse målene?
- Løpe fort rett mot postene. Rett på er alltid raskes, bare man orker!!

Hva skal du være med på av Tyrving-aktiviteter i vinter?
- Nordsetersamling, Skåne i vinterferien, NordJysk, og deler av påskesamlinga før EM-testløpa siste helgen i påsken.

Når blir Orientering OL idrett?
- Når vi kutter ut micro...

Hvilken stafetter kommer Tyrving til å vinne i 2006?
- NM stafett på Hovden, 27. august 2006! (og da trenger vi 3 store Tyrving-sverd på pallen!)

(06.03.2006)

   
   
   
   
   
   

!