Orientering | Friidrett | Hovedstyret | Barneidrett

Junior VM

Junior VM er vel gjennomført, og alle Tyrvings seks deltakere er forhåpentligvis noen erfaringer rikere. Det beste individuelle resultatet stod Anne Øverøyen for, med 10.plass på kort-distansen. På stafetten ble det sølv til det norske guttelaget og bronse til de norske jentene. Audun Weltzien løp siste etappe på det norske guttelaget, og fikk dermed med seg en sølvmedalje hjem fra Junior VM.

Innlegg Budstikka: 10.plass til Øverøyen (10.07.2003)
Innlegg Budstikka: Skuffet i junior-VM (10.07.2003)
Innlegg Budstikka: Weltzien på 19. (11.07.2003)
Innlegg Budstikka: Løper på gull-lag (12.07.2003)
Innlegg Aftenposten: Norsk stafettsølv og -bronse i junior-VM (12.07.2003)
Innlegg Budstikka: Weltzien ga alt for VM-sølvet (14.07.2003)

Tyrvings løpere i Junior VM var Anne Øverøyen, Ingunn Weltzien, Audun Weltzien, Anders Tiltnes (alle Norge), Graham Gristwood (Great Britain) og John Fredrickson (USA).

Kort kvalifisering:

Det begynte bra for Norge på kvalifiseringen til kort-distansen. 10 av 12 løpere tok seg videre til finalen, og det var to løpere mer enn det har vært de siste årene. Audun Weltzien gikk også helt til topps i sitt heat. Av Tyrvings seks løpere var det bare de tre A'ene som tok seg til finalen; Anne Øverøyen, Anders Tiltnes og Audun Weltzien.

Kort finale:
Den store norske nedturen begynte allerede dagen derpå. Da var det klart for finale, og det var store forventninger til de norske guttene. Landslagsledelsen og løperne selv bidro i høy grad til de store forventningene, og det ble derfor en enorm nedtur da bare en løpere kom blant de ti beste. Særlig guttene skuffet, men man kan vel stille spørsmål om ikke forventningene var skrudd litt for høyt.

Konkurransen i Junior VM er hard. Det er mange gode løpere fra mange nasjoner. I år ble det satt ny deltaker-rekord, og følgelig blir konkurransen større. En topp ti plassering er et godt resultat, og Annes 10.plass var en sterk prestasjon selv om hun ikke var helt fornøyd med sitt eget løp etter målgang. Med 10.plass ble Anne beste norske og eneste norske blant de 10 beste på korten. Gratulerer!

Gutta i A-finalen måtte ta til takke med plasseringer fra 27.plass og nedover. Audun ble nr.27, mens Anders endte midt på 30-tallet. At Graham knuste all konkurranse i B-finalen var en mager trøst.

Klassisk:

Mange av de norske hadde forberedt seg godt, og skulle være godt forberedt for å løpe i det terrenget som møtte dem på klassisk-distansen. Det landslagsledelsen også må ha vært klar over var at de løperne som ble plassert i første startpulje ikke ville ha noen sjanse på en god plassering. Til det var undervegetasjonen for tett, slik at løpere som startet sent ville ha tråkk som ville spare dem for mange minutter. Tråkk inn og ut av postene ville også gjøre orienteringen noe lettere, så å starte tidlig var en enorm ulempe. Derfor var det oppsiktsvekkende at løperne ble plassert i puljer allerede ut ifra resultatene i testløpene (over en måned før Junior VM startet), når det har funnet sted flere viktige løp nærmere Junior VM og seedingen til startpuljer ikke ble levert inn før lenge etter O-festivalen.

Dette rammet Anne og Ingunn, som ble plassert i første startpulje. Anne startet som nr.2 og Ingunn som nr.5. Dermed hadde de ingen mulighet til en topp plassering, og det ble også for mye bomming i løpet av den 7,9 km lange løypa. Anne klarte ihvertfall en plassering på øvre halvdel med sin 49.plass. I gutteklassen led Audun Bjerkreim Nilsen (Kristiansand OK) samme skjebne som de to Tyrving jentene.

Utover i løpet ble tidene presset stadig nærmere stipulert, og det viste seg at terrenget nok var for raskt for at de norske skulle ha sjanse på medalje. Kanskje med ett unntak; Line Hagman (Kolbotn/Skimt) endte på 5.plass, og kunne nok tatt en medalje med perfekt løp. Lines 5.plass ble beste individuelle prestasjon for Norge i dette mesterskapet, og sammen med Anne var hun eneste løper med en topp ti plassering.

De norske guttene skuffet igjen, ihvertfall i forhold til forventningene de selv hadde vært med å bygge opp. Lars Skjeset (Vang) ble nr.21 og Audun nr.23. Det er slett ikke noe dårlig resultat, men de kunne nok endt mye høyere. Graham ble beste brite på 28.plass, mens Anders endte på en godkjent 40.plass. Både Graham og Anders har et år til på seg, mens Ingunn og John fortsatt har tre sjanser i Junior VM.

Stafett:
Hvis de individuelle distansene hadde vært en nedtur, så ble stafetten en desto større opptur. Line Hagman spurtet jentene inn til bronse, like bak Sverige og Finland, etter at Marte Grande Østby (Porsgrunn OL) og Betty Ann Bjerkreim Nilsen (Torridal) hadde gjort to sterke etapper. Anne og Ingunn løp på 2.laget som endte på 26.plass.

For guttene gjennomførte Kristian Dalby (Halden) en god 1.etappe. Lars Skjeset fortsatte den gode trenden på 2.etappe, og med en kjempespurt kunne han sende ut Audun på 2.plass, 10 meter forran Sveits. Audun hadde bedt om å få luke ut på siste etappen, og med en spurt til startpost hadde han ryggen fri. Russland løp 3 gode etapper, og det var aldri tvil om hvor gullet skulle endte. Mot slutten fikk både Sveits og Slovakia kontakt med Audun, men avslutningen til Audun kunne selv ikke legendariske Daniel Hubman fra Sveits gjøre noe med. Dermed ble det sølv til de norske guttene. Gratulerer! Anders løp på 2.laget, som kom inn på en imponerende 13.plass. Alle de tre løperne på 2.laget er juniorer også neste år. (16.07.2003)