Orientering | Friidrett | Hovedstyret | Barneidrett

Idrettspsykologi og mental trening


Tirsdag 18.mars var det klubbkveld med Audun Svartdal som foredragsholder. Temaet var idrettspsykologi og mental trening. Nå kan du lese et resyme av foredraget her på Tyrving-sidene.


Idrettspsykologi og mental trening



Foredrag av Audun Svartdal

Følgende temaer ble tatt opp:
Konsentrasjon
Spenningsnivå
Offensive tanker
Positive tanker

Det emnet som ble behandlet mest grundig var konsentrasjon. Svartdal innledet foredraget ved å si at mental trening er trening av konsentrasjon. For å bedre konsentrasjonsevnen må man trene på det, både på trening og i konkurranser. Når man trener konsentrasjonen er det viktig å være 100% konsentrert på økta. Hvis ikke man er fullt konsentrert om oppgavene, er det like greit å droppe økta, heller bare løpe en rolig tur. Man bør være mentalt forberedt på hver trening og ha mentale mål i treningsarbeidet for å få best utbytte av treningen. Metoder for å bedre konsentrasjonen er å koble helt ut i perioder, tenke på andre ting enn idrett og prestasjoner.

Om spenningsnivå mente Svartdal at de aller fleste har for høy spenning i forbindelse med viktige konkurranser. For å senke spenningsnivået er det lurt å heve spenningen på trening, sette høyt press på seg selv på trening. Ved å gjøre treningen mer konkurranselik og legge inn stressmomenter vil man kunne heve spenningsnivået. Eksempler på dette er å arrangere små konkurranser med en liten premie, bruke startnummer, startklokke, løpe rundt med ropert osv. Svartdal mente det er vanskelig å styre følelser, men man bør heller styre tankene enn å lete etter følelser. Hvis du er av typen som har for lav spenning, kan det være lurt å legge inn ekstra stressmomenter før konkurransen, f. eks tidspress.

I følge Svartdal er det å være offensiv viktig for en idrettsutøver. Å være offensiv innebærer å hele tiden angripe, gjøre det beste ut av alle situasjoner. En offensiv utøver velger kamp i stedet for flukt i vanskelige situasjoner. Å holde fokus framover, og glemme eventuelle tidligere feil gjør det lettere å være offensiv. Man skal være offensiv og angripe, men man skal alltid søke de beste valgene og ikke satse over evne. Selv om et optimalt valg krever en defensiv taktikk, bør man tenke at det er offensivt å være litt lur, gjøre de riktige valgene, og slå til når sjansen kommer.

Positive tanker var siste tema på klubbkvelden. Svartdal la vekt på å få fram positive tanker, og eliminere de negative. Man bør glemme eller fortrenge dårlige opplevelser og prestasjoner, men samtidig lære av sine feil. Å beholde selvtilliten, og se det positive i alle situasjoner gjør det lettere å prestere bra.

For å bli bedre på det mentale plan er det avgjørende at man tar ansvar for egen utvikling. Ta tak i problemer og prøv hele tiden å bli bedre. Bortforklaringer og unnskyldninger holder ikke, resultatet taler for seg. Det står ingenting på resultatlista om sykdom, skader, bommer, vær osv.

Det er deg det kommer an på, det er du som bestemmer hva du vil tenke og hvilke valg du vil gjøre. (07.04.2003)


!