Orientering | Friidrett | Hovedstyret | Barneidrett

Overgangssaker og Tyrvings fremtid


Sesongen er over, og det er klubboverganger som preger det daglige nyhetsbildet i o-verdenen. Her i Norge har Tyrving vært involvert i mange av de overgangsryktene som har florert i det siste, og som blant annet har berørt Tyrvings løpere i Trondheim. Det har også vært skrevet en del innlegg om det i forumet, under overskriften "Overgang eller undergang for Tyrving elite". Nå som det meste begynner å falle på plass er det på tide at ryktene legges døde. Fasiten er en overgang, men på ingen måte noen undergang for Tyrving elite. I denne artikkelen kan du lese kommentarer fra både Audun og Carl, og sportssjefens vurderinger av det som har skjedd og veien videre fremover.

Allerede på samlingen i Sverige i begynnelsen av oktober ble sportskomiteen varslet om at en overganger til NTNUI kunne bli aktuelt for flere Tyrving løpere. Dermed begynte prosessen med å holde Tyrvings ”stjerner”, bosatt i Trondheim, i klubben. Når Blodslitet ble avviklet i Fredrikstad siste helgen i oktober, sa ryktene at Audun, Carl og Torbjørn var så godt som klare for NTNUI. I et møte med sportssjefen den påfølgende søndagen la klubben frem sine tanker og planer for sesongen 2005, og løperne stilte en rekke krav til Tyrving for at de skulle fortsette. I en påfølgende hektisk uke ble mange av tankene fra møtet fulgt opp og planer for kommende sesong lagt. Resultatet var et sportslig tilbud som få klubber i Norge kan matche.


Hvor viktig var og er det å få på plass det sportslige opplegget som Tyrving nå legger opp til for eliteløperne?
- Det sportslige opplegget er langt fra klart, presiserer Morten Christophersen, sportssjef i IL Tyrvings orienteringsgruppe. Mye er på plass, men det er også mye vi jobber videre med. Men det er viktig at tankene og planene er så gode at løperne er fornøyd med det sportslige opplegget, og det ser det ut til at vi har oppnådd, sier sportssjefen. Audun og Carl har ved sine krav bidratt til å løfte nivået på det sportslige opplegget, og ved dialogen i forbindelse med deres mulige overgang har de også hele tiden bidratt til å evaluere den løpende planleggingen. Dette har vært viktig, og jeg tror at det sportslige tilbudet i Tyrving med dette har blitt betydelig bedre uansett utfallet av overgangssakene, konkluderer Morten.

De tre overgangssakene ble klare i løpet av den siste uken. Først ute var Audun Weltzien, som blir med å satse videre med Tyrving i årene som kommer. Avgjørelsen ble tatt forrige helg, og dermed beholder Tyrving kanskje årets beste stafettløper i klubben. Audun har gjennom årets stafetter vist at han kan løpe jevnt med de beste på siste etappe, og en så sterk ankermann har ikke Tyrving hatt siden Jo Wiklund på midten av 90-tallet. Audun gir følgende vurdering av de som har skjedd den siste tiden:

Grunnen til at jeg vurderte å bytte klubb er at jeg bor og studerer i Trondheim, og kommer sannsynligvis til å fortsette med det de 5 neste årene. Treningsmiljøet i Trondheim er veldig bra, og særlig i studentmiljøet. NTNUI har flere gode løpere, men ingen skikkelig gode. De har hatt gode stafettresultater, og kunne fått et bra mannskap på for eksempel TIO hvis de fikk noen forsterkninger. Men de jeg trener mest med (som for eksempel Carl, Lars, Torbjørn og Øystein K Ø), ville jeg trent mye sammen med uansett hvilken klubb vi løper for. Dessuten trener jeg mye alene, og en del med Strindheim ski i vinterhalvåret. Og i sommerhalvåret er jeg mye i Bærum eller på samlinger og konkurranser.


Etter å ha vurdert dette i høst, er det Tyrving står fram som den klart beste klubben for meg. De årene jeg har vært i Tyrving er jeg veldig fornøyd med. Jeg har fått sjansen til å utvikle meg både individuelt og som stafettløper. Det sportslige tilbudet er veldig bra, faktisk så er det sånn at landslaget på mange måter har et dårligere tilbud i og med at det er så lite penger og aktivitet fra NOF sin side. Når også satsingsviljen er så stor, både fra løperne og sportskomiteen, så ser det lovende ut for fremtiden.

Jeg har stor tro på at Tyrving er et godt valg både på kort og lang sikt. Klubbens unge løpere tar steg for steg mot toppen, og Tyrving er en sterk og stor klubb på alle områder. Å fortsette å bygge opp et bra miljø og en bra seniorklubb er noe jeg ser fram til. Som sagt så er det
både med tanke på min individuelle utvikling og klubbens utvikling at jeg vil løpe for Tyrving i fremtiden. Jeg vil presisere at Tyrving er avhengig av at mange er motiverte og tar i et tak for at vi skal heve oss som klubb, og det virker som mange er villig til å gjøre det. Men individuell satsing er noe man først og fremst må ta tak i på egenhånd.


Hvor stort betydning har det for klubben at Audun valgte å løpe for Tyrving også de kommende sesongene?
- Å ha Audun med på laget videre har uvurderlig betydning. For stafettsatsingen har det enormt å si at vi har fått en så god ankermann. Det gir en trygghet for hele laget, og det å vite at Audun blir med videre på satsingen i årene som kommer tror jeg også er viktig med tanke på det bildet vi viser av Tyrving utad. Men ikke minst er det viktig å ha med en løper som satser så hardt både individuelt og på stafetter. Det tror jeg vil heve hele laget, og gi en ekstra giv på treninger, samlinger og ikke minst på stafetter. Det har vært veldig positivt hvor seriøst Audun har satset på stafetter i år, og det har gitt mange fine resultater både for han selv og for klubben.


Nestemann ut var Torbjørn Sagberg, som noen dager senere kunne melde at også han fortsetter i Tyrving. Men kampen om Carl Waaler Kaas var på mange måter allerede tapt, og etter hvert som Tyrving la frem et bedre og bedre tilbud ble Carl sikrere og sikrere på at NTNUI var den rette klubben for han. Her tar Carl et foreløpig farvel med Tyrving:

Etter MYE tanker, diskusjoner og samtaler de siste ukene, har jeg fått både inntrykk av og troen på at NTNUI er en klubb jeg kan utvikle meg mye i. Dette er riktignok sett i et forholdsvis kort perspektiv. Over lengre tid er det vanskelig forutsi hvilke løpere som kommer og går i en studentklubb, så det er en sjanse og ta - det vet jeg (og dere har advart meg...;-)).

Min avgjørelse var på ingen måte klar da ”kampen” begynte tidligere i høst, men jeg hadde begynt å tenke tanken på hva som ville vært mulig dersom jeg løp for NTNUI! Ettersom høsten skred frem har jeg faktisk vinglet mye frem og tilbake, men når jeg etter hvert følte at ting falt mer på plass i NTNUI, ble jeg mer og mer sikker på hva jeg skulle velge. Dere i Tyrving har virkelig gjort det dere kunne for å gi meg et best mulig tilbud, og jeg er imponert over hva dere har kunnet tilby! - men min stahet og tro på egne ideer gjorde at jeg gikk for NTNUI. Ved å sette opp en oversikt for å sammenlikne klubbene på godt og vondt (mest godt) ut fra mitt ståsted, fikk jeg (og Morten som også så oversikten) en bekreftelse på at jeg har stor tro på at det er mye å lære som o-løper i NTNUI - berettiget eller ikke - så er det bare å se hvordan det vil utvikle seg... (… og det er det selvsagt også i Tyrving, ellers hadde jo valget vært enkelt!)


Jeg håper dere i Tyrving føler jeg har bidratt i startarbeidet med å bygge opp en ny storklubb - ikke bare at jeg "svikter" klubben nå når det virkelig drar seg til. Kanskje jeg kunne bidratt mer i klubben de to årene jeg var der, men jeg føler i alle fall vi har utviklet et flott og målrettet satsningsmiljø med tro på seg selv og sine muligheter. Jeg har utviklet meg mye som o-løper de siste to årene, veldig mye takket være Tyrving.

Så da er det bare å håpe på noen herlige fighter mellom NTNUI og Tyrving i årene som kommer!! Det er gøy å løpe orientering!


Hvordan vurderer du beslutningen til Carl om å forlate Tyrving, og det samlede utfallet av alle de tre overgangssakene?
- At Carl velger å løpe for NTNUI i tiden fremover er hans valgt. Det er ikke noe vi kan gjøre noe mer med, og jeg ønsker han lykke til i den sorte, gule og grønne drakten. For Tyrvings del håper jeg vi har gitt han to bra år i Tyrving, og at han sitter igjen med et så godt inntrykk av Tyrving at han vender tilbake til Tyrving når hans tid i NTNUI er over. Totalt sett må vi være fornøyd med det samlede utfallet av disse overgangssakene. Vi beholder to av våre viktigste løpere, og selv om vi mister Carl tror jeg ikke det vil ha så stor betydning for stafettsatsingen fremover. Han har først og fremst prioritert den individuelle satsingen, og har derfor hatt mindre betydning for Tyrvings stafettsatsing enn for eksempel Audun. Forhåpentligvis er han mer gira på å satse på de store stafettene når han vender tilbake fra NTNUI, smiler sportssjefen.

Så da er altså overgangskaoset i Tyrving Nord over. Audun og Torbjørn fortsetter i Tyrving, mens Carl bytter klubb til NTNUI. Det har blitt en overgang, men ingen ting tyder på at dette betyr noen undergang for Tyrving elite. Sportssjefen tror snarere tvert imot:


- Jeg tror en del løpere har fått seg en liten vekker, om at det er alles ansvar å sørge for et så bra opplegg at vi ikke blir distansert av de andre store klubbene i Norge. At løperne i Trondheim stilte krav til klubben var positivt, for med det fikk vi muligheten til å heve oss og møte de kravene som blir stilt. Samtidig er det vel så viktig at løperne stiller krav til seg selv. At de deltar aktivt for å heve nivået på hele prestasjonsgruppen, og bidrar til at opplegget i Tyrving blir så bra som mulig. Første skritt på veien er å samle alle på fellestreninger. Der har vi en litt dårlig kultur i Tyrving, men jeg tror vi har mange løpere som er villig til å gjøre noe med dette nå i vinter.

Og veien videre fremover ser du også positivt på?
- Med den satsingsviljen som er i Tyrving for øyeblikket er jeg ikke bekymret for fremtiden selv om vi har mistet vår beste individuelle herreløper de to siste årene. Selv om vi har mistet en løper kommer vi til å gjøre forsterkninger som tetter det hullet og vel så det. Vi kommer ikke til å bli en av taperne på overgangsmarkedet, og vi kommer til å heve nivået på elitestallen i 2005 i forhold til sesongen som har gått. Tyrving kommer til å være en betydelig maktfaktor i o-Norge i årene som kommer, ikke bare en parentes i historiebøkene. Det føler jeg meg hundre prosent sikker på, så det er ingen grunn til bekymring for verken dagens Tyrving løpere eller potensielle Tyrving løpere.

Hva er målsettingen for den kommende sesongen?
- Den individuelle målsettingen må i stor grad bli opp til løperne selv. På stafettsiden har derimot klubben og den samlede elitegruppen mer sammenfallende målsetting. Vi har et stort hårete mål om å vinne TIOmila innen 2010. Til dette målet har vi en lang vei å gå, men når et 2.divisjonslag i fotball kan sette seg et mål om å vinne cupfinalen om fem år og klare det etter syv (les Stabæk) er det ikke noen mindre grunn til at vi skal nå vårt mål. Men vi har mange delmål på veien dit, og kommende sesong bør et mål om jevnt over å være blant de tre beste klubbene i Norge i de store stafettene være inne rekkevidde. På NM stafett viste vi at vi på en god dag kan være med å spise kirsebær med de store.


Hva er oppskriften for å kunne være topp 3 i Norge kommende sesong?
- Først og fremst må vi ha løpere som satser på stafetter og ønsker å gjøre det bra der. Vi har hatt litt problemer med dette i år, men neste år tror jeg vi skal ha en elitegruppe som står samlet om å satse på de store stafettene. Allerede i dag har vi et godt Jukola lag, og med det også gode lag i alle stafetter med færre etapper. Men vi skal ha inn et par løpere som kan forsterke et Jukola lag og som han øke konkurransen om plassene på laget. Jeg vurderer det som at vi også har et godt TIOmila lag uten forsterkninger, særlig hvis man ser på den etappefordelingen TIOmila vil ha kommende sesong. Men vi ønsker å forsterke laget og øke konkurransen om plass på laget. Foruten 2 løpere som kan kjempe om plass på 1.laget i de mindre (i antall etapper) stafettene enn TIOmila, vil vi forsterke stallen med 3-4 løpere som kan være med å kjempe om plass på TIOmila laget og kanskje være med å øke konkurransen om plass på Jukola laget også. Med disse forsterkningene tror jeg vi skal kunne oppnå målet for kommende sesong og vel så det. Men, legger sportssjefen til, vi har allerede en god stamme med satsende løpere som vil heve seg år for år, så forsterkninger er på ingen måte noen forutsetning for Tyrvings fremgang i årene som kommer.

Tiden vil vise om Tyrving oppnår sine mål i sesongene som kommer, men det blir uansett spennende å følge Tyrvings eliteløpere videre med et betydelig forbedret sportslig opplegg for de kommende sesongene. (05.11.2004)

Kommentarliste

Det finnes ingen kommentarer

!